Weetjes


De dakpannen niet schoon te maken

Weetje 1

Producenten van dakpannen adviseren u de dakpannen niet schoon te maken, maar mocht u dit toch willen doen dan raden wij aan om de dakpannen, op een droge dag en droge dakpannen, schoon te borstelen. Met een harde borstel kunt u de vervuiling het beste verwijderen. Dit is de duurzaamste oplossing om mos en algengroei het langste tegen te gaan. Reiniging met hogedruk of met chemische middelen raden wij ten zeerste af. Bij hogedrukreiniging zullen de porieën van de dakpan vergroot worden waardoor vocht kan blijven zichten en daardoor een uitstekende voedingsbodem worden voor mossen en algen. Bij reiniging met chemische schoonmaakmiddelen komen er schadelijke stoffen in ons milieu.

Weetje 2

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Dat geldt voor het riool in en om uw huis én voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel via uw huis het riool uit. Samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt.

Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning!

alle kranen warm en koud een minuut lang open te draaien ter voorkoming van de legionellabacterie

Weetje 3

Als u langer dan een week uit uw huis bent geweest, is het raadzaam direct bij aankomst alle kranen warm en koud een minuut lang open te draaien. Zo spoelt u het water weg waarin bacteriën de kans hebben gehad zich te vermenigvuldigen. De gevaarlijkste bacterie is de legionellabacterie. Besmetting met deze bacterie gebeurt alleen door inademing van waterdruppeltjes (waterdamp) waarin legionella zit. Dompel daarom nadat u langere tijd uit huis bent geweest de douchekop onder in een emmer met water en ventileer goed. Om bacterievorming te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de boiler of combiketel heet genoeg is afgesteld. Als het water wordt verwarmd tot meer dan 60° is er niets aan de hand.

Weetje 4

Het douchen bepaalt in veel huishoudens het grootste deel van het watergebruik. Wanneer u wilt gaan besparen liggen hier tal van mogelijkheden.

Schaf bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop aan. Deze douchekoppen besparen u bijna de helft van het water. Doordat de druppels in fijnere vormen naar beneden komen merkt u geen verschil met uw huidige douchekop. Het bespaart u niet alleen een hoop water maar ook een hoop gas.

Wanneer u een keukengeiser heeft is het installeren van een waterbesparende douchekop niet mogelijk. Het is aan te raden om voor dat u over gaat te noteren wat voor installatie u in huis heeft. Niet alle besparende douchekoppen zijn voor elk systeem geschikt.